Informacje o menu 3m Airstream As 300

The 3M Airstream AS 300 is a high-performance air filtration system designed to capture airborne particles, including dust and allergens, in commercial and industrial settings. The system features a three-stage filtration process, with the first stage utilizing a pre-filter to capture coarse particles, followed by a medium effect filter and a high efficiency particulate air (HEPA) filter for ultrafine particle capture. The system also includes an LCD display that allows users to view real-time filter performance data, as well as an advanced alert system to indicate when filters need to be changed. The 3M Airstream AS 300 is designed to be both energy efficient and cost effective, providing long-lasting air filtration that keeps air clean and healthy.

Ostatnia aktualizacja: Informacje o menu 3m Airstream As 300

Informacje o spółkach 3M w Polsce

  • 3M Poland
    Sp. z o. o.

    siedziba: Kajetany, al. Katowicka 117,
    05-830 Nadarzyn

    wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla
    m. st. Warszawy w Warszawie, XIV Wydział Gospodarczy, pod numerem KRS 0000014836

    kapitał zakładowy: 41. 634. 480, 00 PLN

    numer NIP: 527-02-04-212

    numer rejestrowy BDO: 000011068

    numer REGON: 012086877

  • 3M Wrocław
    Sp.

    siedziba: Wrocław, ul. Kowalska 143,
    51-424 Wrocław

    wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia–Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy, pod numerem KRS 0000258909

    kapitał zakładowy: 280. 000. 000, 00 PLN

    numer NIP: 895-18-58-100

    numer rejestrowy BDO: 000009125

    numer REGON: 020308805

    3M Poland Manufacturing

    siedziba: Wrocław, ul. Kwidzyńska 6,
    51-416 Wrocław

    wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia–Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy, pod numerem KRS 0000459909

    kapitał zakładowy: 28. 072. 250, 00 PLN

    numer NIP: 895-20-21-172

    numer rejestrowy BDO: 000089421

    numer REGON: 022128668

    3M Service Center EMEA

    siedziba: ul. Powstańców Śląskich 9,
    53-332 Wrocław

    wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia–Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy pod numerem KRS 0000543834

    kapitał zakładowy: 250. 000, 00 PLN

    numer NIP: 895-20-40-413

    numer REGON: 360328629

Karta menu lokalu jest jego wizytówką i jednym z tych elementów, które powinny być wyjątkowo dobrze przemyślane. Ważny jest nie tylko dobór odpowiednich dań, idealnie pasujących do miejsca, w którym będą serwowane, ale też wygląd karty menu. Wszystko to, razem z wystrojem wnętrza, powinno tworzyć spójną całość. Ponieważ jednak nie tak łatwo osiągnąć ten efekt, przygotowaliśmy dla ciebie podstawowe zasady tworzenia kart menu w restauracji.

Jak powinna wyglądać karta menu w restauracji – odpowiedzi na podstawowe pytania

1. Ile kart menu potrzebujesz w swojej restauracji?

Większość lokali ogranicza się do jednej – podstawowej. Niektóre mają dodatkowo kartę z menu sezonowym. Najczęściej w formie wkładki z kilkoma propozycjami kulinarnymi opartymi np. o szparagi, maliny, truskawki czy kurki. Jeśli jednak restauracja zmienia podstawową kartę menu cztery razy do roku, co jest ideałem, może też od razu włączyć do niego charakterystyczne dla danej pory roku warzywa czy owoce.

  • Karta menu dla dzieci - Nie przygotowuje się natomiast osobnej karty menu dla dzieci. Jeśli restauracja ma specjalną ofertę dla najmłodszych, informacje o niej umieszcza w głównym menu. Warto wiedzieć, że przygotowanie propozycji dla dzieci ma znaczenie głównie wizerunkowe. Chodzi o to, by podkreślić, że właściciele pamiętają o maluchach. To zawsze nastawia rodziców pozytywnie do lokalu (oczywiście jeśli ma on charakter familijny), chociaż rzadko przyczynia się do wzrostu zysków. Dania dla dzieci są na tyle rzadko zamawiane, że większość kucharzy przygotowuje je na bieżąco.
  • Karta win - Kelnerzy w eleganckich lokalach podają często także kartę win. Z kolei w tańszych knajpkach można czasem otrzymać osobno kartkę z napojami. Te restauracje, które specjalizują się w obsłudze dużych imprez, zwykle mają przygotowane menu okolicznościowe. Stanowi punkt wyjścia do dyskusji z zainteresowanym organizacją wesela czy urodzin klientem i są pokazywane dopiero na jego prośbę.

2. Rodzaje kart menu w restauracji – jak dobrze wybrać?

W eleganckich lokalach karta menu ma zwykle formę książki o równie eleganckiej szacie graficznej. Trzeba zadbać o to, by była ona nie tylko atrakcyjna, ale także czytelna – czcionka nie może być zbyt mała, czy zbyt wymyślna. Oczywiście karta menu klasycznej polskiej restauracji mieszczącej się np. w dworku powinna być bardziej tradycyjna, a ta z ofertą kuchni nowoczesnej – przygotowana zgodnie z najnowszymi trendami.

W lokalach niższej klasy kelner często przynosi pojedynczą kartkę ze spisem potraw, menu rozkładające się na dwie kartki lub długie i wąskie, które po otwarciu dzieli się na trzy kolumny.

Karta menu w restauracji samoobsługowej może być wypisana na zmazywalnej tablicy przy barze. Pojawiają się też pierwsze lokale, w których kelnerzy wręczają tablety ze spisem dań. To dość wygodna forma przedstawienia oferty, bo pozwala na szybką modyfikację menu i eksponowanie tego, co najbardziej chcemy sprzedać. Zresztą w każdej karcie dania, które przynoszą największą marżę (sprawdź, jak obliczyć food cost), powinny najbardziej rzucać się w oczy. Warto więc wybierać dla nich miejsce w pobliżu prawego górnego rogu (w menu książkowym), umieszczać je w centrum (jeśli dania są wypisane na jednej kartce) lub w środkowej kolumnie (jeśli są trzy). Najważniejsze z punktu widzenia restauracji dania mogą też być wypisane inną czcionką, umieszczone w ramce lub opatrzone informacją: „szef kuchni poleca”.

3. Jakie dania i w jakiej liczbie powinny znaleźć się w menu restauracji?

Przede wszystkim trzeba pamiętać, że karta menu to nie książka kucharska i nie może być w nim zbyt wielu pozycji. Im więcej dań, tym mniejsza szansa na to, że będą przygotowane ze świeżych składników i większość gości doskonale zdaje sobie z tego sprawę.

To, jakie potrawy wybierzemy i jak je pogrupujemy, zależy od charakteru lokalu. Do baru z pewnością bardziej pasuje pizza niż rosół z bażanta, a wyszukane zimne przystawki lepiej odnajdą się w eleganckiej restauracji niż w taniej knajpce. Te dania, które są specjalnością danego miejsca np. makarony czy sałatki, zasługują na to, by oddzielić je od reszty. Menu kawiarni z pewnością więc powinno mieć rozbudowaną część z ciepłymi i zimnymi napojami oraz deserami.

Karta menu w tradycyjnych i eleganckich restauracjach podzielona jest na 6 części: przystawki zimne, przystawki ciepłe, zupy, dania główne, sery i desery. Najlepiej, by w każdej z nich znalazło się od 3 do 8 pozycji. Potrawy powinny się od siebie różnić, by stworzyć wrażenie kulinarnego bogactwa. Zadbajmy więc, by w daniach głównych znalazła się np. ryba, danie drobiowe, potrawa z czerwonym mięsem w roli głównej i risotto. Przynajmniej jedno z nich powinno być lżejsze i mniej kaloryczne, a jedno wegetariańskie.

Do charakteru miejsca trzeba też dopasowana wielkość porcji. W średniej klasy restauracji zupa ma 250 ml, mięso w daniu głównym waży ok. 120-150 g, dodatek skrobiowy i warzywny – po 100-150g. W tańszych miejscach porcje są większe, a w tych najbardziej eleganckich lokalach – dużo mniejsze.

4. Jak opisywać dania w karcie menu restauracji?

Kiedyś w kartach menu dobrych restauracji często spotykało się barokowe i dość enigmatyczne opisy potraw, ale dzisiaj dąży się do prostoty. Kreatywnością można się ewentualnie popisać, nazywając danie np. „kaczka dziwaczka”, ale pod spodem trzeba wymienić składniki np. „polędwica wołowa, korzeń selera, karczochy, pieczarki”. Warto zadbać, by wszystko nie brzmiało tak samo. Dlatego w menu: „stek smażony” nie powinien sąsiadować ze „smażonym na klarowanym maśle kotletem schabowym”. Lepiej napisać: „stek w borowikach” i obok: „kotlet schabowy”. Co ciekawe, do charakteru lokalu powinien pasować także sposób podawania cen. Te z końcówkami „99” np. 12, 99 zł wypada umieszczać tylko w tańszych lokalach. W tych bardziej eleganckich ceny należy zaokrąglać.

5. Informacje o alergenach w kartach menu

Zgodnie z prawem, od grudnia 2014 r. w karcie menu restauracji powinna znaleźć się też informacja o alergenach w potrawach. Składników, które najczęściej wywołują alergię jest czternaście. Są to: zboża zawierające gluten, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/ukg, łubin oraz mięczaki. Informację o nich można podać przy opisie każdej potrawy lub w tabeli umieszczonej na osobnym arkuszu.

Jak widać, tworząc kartę menu, na każdym etapie trzeba zadawać sobie pytania: „Czy ten element pasuje do mojej restauracji? Czy stawiając na niego nie wyślę moim gościom sprzecznego komunikatu, nie sprawię, że poczują dyskomfort lub pomyślą, że oferta nie jest zgodna z ich oczekiwaniami? ” Warto też pytać gości, czy karta spełnia ich oczekiwania. Tylko jeśli zachowamy taką czujność, karta menu przyczyni się do sukcesu naszej restauracji.

Wróć do sekcji Zarządzanie restauracją i dowiedz się więcej.

Twoje zlecienie na wyszukiwanie zostało zapisane. Niestety wystąpił błąd podczas zapisywania zapytania o wyszukiwanie za pomocą poczty elektronicznej. Proszę spróbować ponownie za kilka minut. Wystąpił problem z przesłaniem Państwa zapytania.

Używane Samochód kempingowy z innych krajów

€ 12. 500, -(VAT nie podlega zwrotu)

HR-21400 Sutivan

Nowe, Całkowita długość pojazdu: 335 cm, elektroniczny program stabilizacji (np. ESP), Kuchnia pokładowa, Rejestracja pojazdu, Sprzęg przyczepowy, Układ ułatwiający parkowanie

€ 39. 056, -(€ 32. 820, -Cena netto)

D-22047 Hamburg

używany, Dop. ciężar całkowity kg: 2. 690 kg

Nie znalazłeś jeszcze odpowiedniego pojazdu? Otrzymuj najnowsze oferty dla twoich poszukiwań po prostu przez e-mail. Zapisz swój wybór filtra jednym kliknięciem.

Marki

  • Bürstner
  • Dethleffs
  • Fendt
  • Ford
  • Hobby
  • Hymer/Eriba
  • Knaus
  • Sonstige/Other
  • VW
  • Weinsberg
  • Przesłaliśmy twoją wiadomość do Oferenta. Bardzo dziękujemy za używanie naszej Platformy.Niestety wystąpił błąd. Proszę spróbować ponownie.Wystąpił problem z przesłaniem Państwa zapytania. Proszę upewnić się, że w Państwa przeglądarce jest włączona obsługa plików cookie.Proszę odświeżyć stronę, aby zaktualizować wyniki wyszukiwania.

    Twoja prywatność jest dla nas ważna.

    Używamy niezbędnych plików cookie w celu poprawienia komfortu korzystania z naszej strony internetowej i zapewnienia użytkownikowi spersonalizowanych treści. Użytkownik może wyrazić zgodę lub sprzeciw wobec takiego wykorzystania. Należy pamiętać, że ograniczenia dotyczące plików cookie mogą mieć wpływ na funkcjonalność naszej strony internetowej. Możesz zmienić swoją decyzję w dowolnym momencie w naszej polityce prywatności. Informacje prawne można znaleźć tutaj.

    Polityka prywatności

    Wybierz, które pliki cookies akceptujesz na TruckScout24. Bardziej szczegółowe informacje na temat korzystania z plików cookie i opisy znajdują się w naszej deklaracji o ochronie danych osobowych. W każdej chwili można tam również zmienić swoje ustawienia.

    Niezbędne pliki cookie są potrzebne dla funkcjonowania naszej strony, na przykład ze względów bezpieczeństwa.

    Funkcjonalne pliki cookie są niezbędne w celu zapewnienia komfortu, np. w celu personalizacji.

    Dzięki analitycznym plikom cookie rozumiemy lepiej, jak użytkownicy tacy jak Ty używają TruckScout24. Oznacza to, że możemy zoptymalizować naszą stronę internetową, aplikacje i komunikację oraz pozostać interesującymi i aktualnymi.

    TruckScout24 i nasi partnerzy korzystają również z plików cookie trzecich. Te pliki cookie są wykorzystywane do wyświetlania dopasowanych reklam na innych stronach internetowych. Reklama ta opiera się na Twoim zachowaniu podczas przeglądania stron internetowych, na przykład na pojazdach, które widziałeś. W ten sposób otrzymujesz bardziej odpowiednią reklamę.

    Informacje o menu 3m Airstream As 300

    Bezpośredni link do pobrania Informacje o menu 3m Airstream As 300

    Starannie wybrane archiwa oprogramowania - tylko najlepsze! Sprawdzone pod kątem złośliwego oprogramowania, reklam i wirusów

    Ostatnia aktualizacja Informacje o menu 3m Airstream As 300