Książka z przepisami Calamp Ttu 2900 to praktyczne narzędzie dla kucharzy. Zawiera wyjątkowo szczegółowe instrukcje dotyczące tworzenia smakowitych potraw, które zadowolą każdego. Książka zawiera ponad 290 przepisów na różne potrawy i przekąski, które można łatwo przygotować w domu. Przepisy są opisane szczegółowo i podzielone na kategorie, dzięki czemu kucharz może szybko znaleźć to, czego szuka. Książka z przepisami Calamp Ttu 2900 jest doskonałym wyborem dla każdego, kto chce przygotować smaczne potrawy.
Ostatnia aktualizacja: Książka z przepisami Calamp Ttu 2900
Przepisy na drinki, książka dla tych, którzy chcą wiedzieć jak przygotować proste drinki
Przepisy na drinki, książka dla każdego, kto zastanawia się jak przygotować proste drinki? Dzięki przystępnym instrukcjom i przetestowanym proporcjom szybko zaczniesz przygotowywać popularne mieszanki alkoholu. Wiele osób może zadawać sobie pytanie: czy w ogóle potrzebne mi są książki z przepisami na drinki? Przecież to wszystko jest w Internecie. Nic prostszego przecież ściągnąć stamtąd wszelakie receptury. A jednak mimo tego, że technologia wychodzi nam naprzeciw, wciąż konkretną, profesjonalną i użyteczną informację dają nam tylko książki barmańskie. Dlaczego? Po pierwsze dlatego, że można w nich znaleźć mnóstwo dokładnych opisów drinków, często okraszonych zdjęciami i praktycznymi wskazówkami od prawdziwych barmanów. To wiedza, w której nie znajdzie się w internecie. Posiadając je, stajesz się wyżej wtajemniczonym adeptem miksologii. Poza tym szanujący barman po prostu musi posiadać zasób tak fachowej literatury. Przygotować drinka, a wiedzieć o nim wszystko, to dwie inne rzeczy.
Przepisy na drinki, książka dla amatorów przyrządzania mieszanek alkoholu
Książki z przepisami na drinki oraz koktajle z alkoholem i bezalkoholowe to niezbędnik w biblioteczce każdego barmana, niezależnie od poziomu jego umiejętności. Znać smak i charakterystykę danego drinka to jedno, drugą sprawą jest wiedzieć jak go przyrządzić.
Przepisy na drinki dostępne w naszym sklepie to kompendium "imprezowej wiedzy", którą wykorzystać można do tworzenia pysznych, aromatycznych drinków na przyjęciach i spotkaniach z przyjaciółmi. Książki wypełnione są przepisami na łatwe drinki i shoty, do przygotowania których nie będziesz musiał wydać majątku ani lecieć na drugi koniec świata — składniki do ich przygotowania znajdziesz w każdym większym supermarkecie. Książki z przepisami do drinków z oferty naszego sklepu cechuje również świetna stylistyka.
W kwestii formy zaś stawiamy na funkcjonalność. Sztywne, odporne na zalanie karty połączone są nitem. Dzięki temu książki nie zamykają się podczas użytkowania. Warto dodać, że książki z przepisami na drinki to świetny prezent dla każdego drinkomaniaka.
W ofercie sklepu internetowego sklep. pl znajdą państwo następujące książki z przepisami na drinki:
- Książka Drinki Świata to 100 przepisów
- Ebook 100 drinków z wódką
- Pakiet 3 książek Drinki świata + Proste drinki + Proste shoty
Książki z przepisami na drinki dla początkujących barmanów
Oferujemy również książki z przepisami na drinki, dzięki którym na pewno dobrze zużytkujesz zakupione u nas akcesoria. Jeśli nie masz jeszcze doświadczenia i chcesz zacząć swoją przygodę z miksowaniem, ta literatura z pewnością Ci się przyda. Jeśli zależy Ci, żeby nauczyć się robić proste miksy, które zrobią wrażenie na Twoich najbliższych, trudno o lepszy początek. Nasze książki to nie tylko sztampowa literatura o drinkach jakiej wszędzie pełno. Dla przykładu pozycja „Proste drinki” zawiera ponad sto receptur opatrzonych stosownymi zdjęciami. Są tutaj zarówno klasyki, takie jak Mojito, Cuba Libre, Sex On The Beach czy Cosmopolitan, jak i dużo ciekawsze kompozycje. Są tutaj również miksy z wódki, rumu, tequili, malibu czy z curacao. Dzięki tym pozycjom możesz robić zarówno napoje alkoholowe na dłuższą imprezę, jak i szybkie miksy dla znajomych. A wszystko to w pięknej szacie graficznej, z dokładnymi wskazówkami oraz z zafoliowanymi stronami. A także ze specjalnie nitowanymi stronami, które podczas przygotowywania napojów się nie zamkną. Na pewno dowiesz się jak przygotować proste drinki.
Jak przygotować proste drinki z wódką? Popularne przepisy na drinki
Nasze książki z przepisami na drinki zawierają również receptury dla bardziej zaawansowanych adeptów miksologii. Nasze najprostsze receptury drinków zawierają propozycje, które da się przyrządzić nawet bez akcesoriów barmańskich. Jak na przykład „Proste szoty”. To książka przeznaczona dla amatorów, która pozwoli poszerzyć swą wiedzę na temat tworzenia drinków. Jesteśmy w stanie zaproponować także receptury w formie elektronicznej. Są to mianowicie nasze e-booki z przepisami na drinki. Przeznaczone są dla zwolenników nowoczesnych technologii, ale pod pewnymi względami mogą się okazać bardziej praktyczne i ergonomiczne. Są także korzystniejsze cenowo. Dlaczego przyda się nam przynajmniej jedna dobra książka o miksologii? Bo jest to przede wszystkim wiedza świetnie uporządkowana i poparta własnym doświadczeniem. Oprócz popularnych przepisów na drinki proponujemy w nich też swoje własne pomysły. Bardzo często umieszczamy również ciekawe modyfikacje uznanych receptur. Oryginalne opakowanie oraz estetyczny projekt graficzny powodują ponadto, że publikacja sprawdzi się idealna jako gustowny prezent, który pomoże amatorowi stworzyć swoje pierwsze drinki.
Książka z przepisami na drinki to dobry prezent dla amatora whisky
Nasze książki z przepisami na drinki to nie tylko dobry pomysł na literaturę do własnej biblioteczki. To również idealny pomysł na prezent dla każdego miłośnika mieszania drinków. Jeśli wśród Państwa znajomych lub krewnych znajduje się osoba, która ma zacięcie barmańskie, tego rodzaju prezent z pewnością przypadnie jej do gustu. Warto wspomnieć, że książki, które posiadamy w swoim sklepie, skierowane są zarówno do amatorów, jak i profesjonalnych barmanów. Zachęcamy do zapoznania się z naszym asortymentem, by wybrać pozycję o odpowiednim stopniu trudności, dostosowaną do wiedzy i umiejętności osoby, w której ręce trafić ma książka. Być może zainteresuje Państwa jedna książka, która poświęcona jest jednemu konkretnemu zagadnieniu lub też cały zestaw książkowy, który sprawi, że przed obdarowanym otworzą się nowe, nieznane mu wcześniej możliwości w tworzeniu drinków, nalewek, win, czy innych alkoholi. Wszystkie książki, które znajdują się w sklepie 2drink. pl to piękne wydania, które kuszą atrakcyjną szatą graficzną oraz ekspercką wiedzą. Dzięki temu idealnie nadają się one na prezent, który z dumą ustawić można w honorowym miejscu na półce w biblioteczce, czy też w widocznym miejscu w kuchni, by mieć książkę pod ręką, podczas przygotowywania drinków.
Kiedy zostanie wysłane zamówienie?
Wychodzimy z założenia, że czas to pieniądz. Szanujemy czas zarówno własny, jak i naszych klientów, dlatego działamy bardzo szybko. Można powiedzieć, że zamówienia realizujemy wprost błyskawicznie, przy jednoczesnym zachowaniu wysokich standardów jakości i najlepszej obsługi. Dzięki temu państwa zamówienie po opłaceniu (lub wybraniu formy płatności za pobraniem) zostanie wysłane w tempie ekspresowym. Zwykle wysyłka zabiera nam do 2 dni roboczych. Tyle trwa sprawdzenie zgodności zamówienia ze stanem faktycznym oraz bezpieczne zapakowanie i nadanie Państwa przesyłki. Każda paczka, która opuszcza nasz magazyn, przechodzi kontrole jakości. Musi zawierać idealnie wyglądający towar oraz zostać starannie spakowana. Tak, by wszystkie znajdujące się w niej przedmioty dotarły do adresata w nienaruszonym i nienagannym stanie. Dzięki takiemu działaniu mogą być Państwo pewni, iż zamówienie dotrze do Państwa szybko i cieszyć będzie znakomitą jakością oraz nienagannym stanem. Tym samym spełnią się Państwa oczekiwania względem jakości otrzymywanych towarów oraz czasu ich dostawy.
Przepisy na drinki, proste drinki i proste shoty
Przyrządzanie własnych kompozycji alkoholowych to wiedza, którą warto posiadać nawet jeśli nie mamy w tej kwestii jakichś szczególnych ambicji. Czy to w piątkowy lub sobotni wieczór z drinkiem, czy chociażby z chęci spróbowania czegoś nowego, podstawowe wiadomości oraz umiejętność wykonania prostych miksów, zawsze będzie w cenie. A może będzie to punkt wyjścia do nauki? Tak czy owak, dobra literatura do nauki robienia drinków może stać na półce. Nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać. A nuż wpadną bardziej wymagający znajomi lub rodzina? Lub wypadnie jakaś mała okazja do świętowania? Wtedy taka książka będzie jak znalazł. Ponadto jest to wiedza, która się nie starzeje. I będzie przydatna zarówno dzisiaj, jak i za kilkanaście lat. Dodatkowo bogato ilustrowana i pięknie wydana. Zawiera nie tylko przepisy na domowe kompozycje alkoholowe. Znaleźć w niej można także informacje na temat samej miksologii oraz używanych do niej akcesoriów. A także historię poszczególnych miksów oraz szczegółowe opisy ich wykonywania.
Proste przepisy na drinki dla właściciela domowego barku
Jeśli jednak myślimy nie tylko o robieniu prostych miksów dla siebie, to oferowany tutaj książki z przepisami na drinki będą pomocne. Na ich stronach bowiem można znaleźć zarówno podstawy, jak i bardziej zaawansowane techniki. Z nimi nikt z pewnością nie będzie się nudził. Miksologia to wbrew pozorom temat bardzo obszerny. Posiada on swoją długą historię, która obfituje w wiele ciekawych anegdot i faktów. Właśnie także na nie nasza literatura kładzie duży akcent. Jednocześnie oczywiście nie brakuje w niej receptur na te najbardziej wyszukane drinki. A także na te, które wykonać może tylko naprawdę dobry domowy barman. Bez żadnych wątpliwości zagłębiając się w tej literaturze, właśnie kimś takim zdecydowanie można się stać. To wprost idealny wstęp i elementarz każdego domowego fana drinków. Ale przydadzą się praktycznie każdemu. Poza tym nasze książki można kupić w zestawach, a do wielu z nich załączono różnorakie gadżety. Dzięki temu stanowią one nie tylko zwykłą literaturę, ale stają się wstępem do ciekawej i pouczającej zabawy.
Literatura domowego barmana
Pierwsze kroki w świecie miksologii niekoniecznie należą do łatwych. Choć wykonanie podstawowych drinków nie należy do specjalnie trudnych, bardziej zaawansowane kompozycje mogą przysporzyć trudności. Tutaj wszystko gra rolę – proporcje, kolejność nalewania czy długość mieszania. Aby mieć to wszystko zawsze pod kontrolą, warto zaopatrzyć się w dobrej jakości literaturę, którą można zakupić na stronach Sklep2Drink. Oferujemy nie tylko klasyczne książki dla barmana. Są u nas także magnesy na lodówkę, plakaty oraz e-booki. Każdy z nich to bogato ilustrowany gadżet, który często w humorystyczny sposób przedstawia składniki i wykonanie tych łatwiejszych lub bardziej skomplikowanych miksów. Z jednej strony to efektowne i estetyczne gadżety, z drugiej – dobry sposób na łatwą naukę. Naukę, która będzie także dobrą zabawą. A przecież to właśnie o zabawę głównie chodzi w miksologii. Ta literatura optymalnie wpisuje się w całą otoczkę kultury wykonywania drinków. Poza tym książki z przepisami na drinki, oferowane przez nasz sklep, zostały bardzo elegancko wydane, są pełne wartościowych informacji i ciekawych anegdot.
Pierwsze kroki w przygotowywaniu drinków, przepisy na proste shoty
Czy warto się uczyć przyrządzania alkoholowych miksów metodą prób i błędów? Naszym zdaniem nie. Dochodząc do wprawy tych ostatnich i tak popełnimy wiele. Większość alkoholi wykorzystywanych w ciekawszych drinkach (takich jak chociażby Campari) należy do drogich. Szkoda je marnować na próby robione na oko. Na szczęście nie trzeba. Nasz sklep internetowy z akcesoriami dla barmanów oferuje Ci szerokie wsparcie w tym zakresie. Znajdziesz u nas ciekawy wybór, a nawet całe pakiety książek, dzięki którym nauczysz się wykonywać proste i zaawansowane miksy alkoholowe. A także dowiesz się wielu ciekawych rzeczy o poszczególnych akcesoriach oraz poczytasz ciekawostki. Miksologia to bowiem więcej niż tylko mechaniczny proces. To cała otoczka, a nawet kultura. W oferowanej przez nas literaturze dowiesz się także, jak powinna wyglądać odzież dla barmana i jakie akcesoria barmańskie na początek będą optymalne dla Ciebie. To duża oszczędność czasu i pieniędzy. A do tego interesujące fakty oraz szczypta informacji historycznych.
Internetowy sklep oferujący książki dla domowych barmanów
Sklep2drink to serwis, który zakładaliśmy z myślą o zabawie płynącej z przyrządzania drinków. A także o całej otoczce, atmosferze, a nawet kulturze miksologii. Siedzimy w tym temacie od wielu lat i wiemy, jaki niesie on ze sobą potencjał integracyjny oraz imprezowy. Nie wspominając o tym, że można się również nauczyć wykonywać, a także posmakować bardzo dobrych kompozycji alkoholowych. Zależało nam, aby na naszych stronach można było nie tylko kupić akcesoria barmańskie, ale zapoznać się z całą, naszym zdaniem bardzo ciekawą, historią sztuki przyrządzania drinków. Dlatego też w naszej ofercie znaleźć można nie tylko shakery, sitka, ugniatacze czy akcesoria do lodu. Ale także książki z przepisami na drinki, plakaty oraz zabawne magnesy na lodówkę. Chcemy, aby na stronach naszego serwisu można było nie tylko kupić, ale także przeczytać o wszystkim, co składa się na sztukę barmańską właśnie. Zaś nasz asortyment sprzedajemy z gwarancją atrakcyjnej ceny, szybkiej wysyłki i fachowego doradztwa.
Co oznacza drink i kto go wymyślił?
Drink to z definicji napój złożony ze zmieszanych ze sobą alkoholi, alkoholi z sokiem lub na przykład z wodą. Reguła jest taka, że mogą to być jedynie dwa składniki. Zazwyczaj zatem jest to alkohol plus dodatek. Może to być na przykład rum z colą lub whisky z wodą (lodem). A także wódka z sokiem lub gin z tonikiem. Przez wiele lat podobny miks nosił nazwę punch, czyli poncz. Nazwa i sam trunek o tej nazwie wywodzą się z Indii. Tam stanowił on mieszaninę araku z między innymi winem, cytryną i herbatą. W XVI wieku marynarze angielscy sprowadzili go do Europy, w której do tej pory alkohole pito raczej bez domieszek. Popularność tego typu mieszanych napojów zaczęła się w wieku XIX, czyli wieku szybkiej industrializacji. Wtedy to w rosnących jak grzyby po deszczu pubach zaczęto łączyć różnego rodzaju alkohole i destylaty z owocami lub sokami. Wtedy także powstała nazwa cocktail, czyli rodzimy koktajl.
Koktajl a drink
Choć w naszym kraju większość alkoholowych miksów nazywa się drinkami, tak naprawdę, jak wspomniano wyżej, pojęcie to obejmuje jedynie mieszanki dwuskładnikowe. Tymczasem koktajl to miks trzech i więcej składników. A zatem wszystkie popularne Mojito, Pina Colada, Cosmopolitan czy Margarita to właściwie koktajle. W Ameryce historia koguciego ogona (ang. cocktail), czyli nazwy łączonej z popularnymi walkami kogutów, łączy się z okresem rewolucji XVIII wieku. Dla wzmożenia agresji zwierząt pojono je rzekomo mieszanką alkoholi zwaną cock-ale. Obecnie sztuka przygotowania takiej mieszanki, czyli miksologia, dzieli je między innymi na ciepłe, zimne i aperitify. A także na wersje shot, short oraz long. Istnieje także wiele złotych i obowiązkowych technik miksowania. Bez nich te popularne w klubach i na imprezach mieszanki nie są tak naprawdę tym, czym powinny. Na szczęście proponowane przez serwis internetowy sklep. pl książki z recepturami na drinki pozwolą przyrządzić każdy z nich zgodnie z zasadami miksologii. A jednocześnie cieszyć się ich oryginalnym smakiem.
1 Książka z przepisami Multicooker Philips ugotuje, upiecze, usmaży, udusi, podgrzeje... To takie proste. Satysfakcja gwarantowana!
2
3 Spis treści Tabela programów i temperatur Kasza gryczana Grysotto Ryż do sushi 8 Nasi Lemak czyli ryż po malezyjsku 9 Omlet z papryką i szynką parmeńską Omlet grzybek z wiśniami Zupa pomidorowa Zupa ogórkowa 13 Kapuśniak Żurek na grzybowym wywarze 15 Zupa grzybowa z kluseczkami 16 Zupa minestrone 17 Meksykańska zupa chilli Orientalna zupa z soczewicy Zupa krem z cukinii Krem z marchewki z grzankami Tajska zupa z kurczakiem i słodkimi ziemniakami 22 Wiosenna zupa z rzodkiewek i szpinaku 23 Zupa a la Bolognese 2 Makaron z sosem bolognese Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami 26 Makaron z pomidorami i oliwkami 27 Makaron w sosie pomidorowym z bakłażanem i serkiem kozim 28 Makaron ze szpinakiem i łososiem Makaron ze szparagami Makaron z brokułami i fetą Risotto z dynią 32 Risotto z warzywami 33 Kuskus z warzywami 3 Pilaw z chorizo i pomidorami Ryż po grecku zapiekany z warzywami Kotlety schabowe Gołąbki 38 Klopsiki w sosie koperkowym 39 Chilli con carne 0 Gulasz z indyka z ziemniaczkami na parze Potrawka z kurczaka i grzybów 2 Kieszonki faszerowane suszonymi pomidorami w sosie serowym... 3 Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej Skrzydełka miodowo-cytrynowe Gulasz z ziemniakami i fasolką szparagową Placek na parze z sosem myśliwskim Polędwiczki wieprzowe w sosie serowo-orzechowym 8 Żeberka w sosie 9 Karkówka w sosie własnym duszona z warzywami 50 Karkówka po góralsku z kluskami na parze Wołowina w winie Łosoś na parze Łosoś w sosie pomarańczowo-imbirowym Łosoś na parze ze śmietanowym sosem pietruszkowym Dorsz duszony w porach 56 Cytrynowy dorsz na ryżu z marchewką i kukurydzą Szczupak w pikantnym sosie Łosoś pieczony z ziemniakami 59 Krewetki smażone z czosnkiem na białym winie Proste tajskie curry z krewetkami Sycylijski gulasz z bakłażanów (Caponata) Leczo Bigos Pilaw z kalafiora z ciecierzycą i migdałami Bukiet warzyw na parze z sosem cytrynowym Placuszki maślane Ciasto czekoladowe z borówkami Ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami 69 Cynamonowe ciasto z jabłkami Ciasto marchewkowe 71 Ciasto cytrynowe z makiem Piernik 73 Blondies Zebra Biszkopt z kremem piernikowym Gruszki w winie 77 Dżem truskawkowy Dżem brzoskwiniowy z Amaretto Powidła z czekoladą Domowy jogurt 81 Notatki 82
4 Przed pierwszym użyciem 1. Wyjmij wszystkie akcesoria z misy wewnętrznej urządzenia. 2. Usuń arkusz, który jest pomiędzy misą wewnętrzną i elementem grzejnym. 3. Przed pierwszym użyciem przetrzyj części urządzenia wilgotną szmatką.. Napełnij misę wewnętrzną wodą do połowy, a następnie zamknij pokrywę i włącz urządzenie do prądu. 5. Na panelu sterowania naciskaj MENU, aż wskaźnik pokaże funkcję BOIL. 6. Gotuj wodę przez 5 min, po czym naciśnij przycisk OFF/WARM. 7. Odłącz urządzenie od zasilania, poczekaj aż misa ostygnie, a następnie wylej wodę. Uwaga: Zanim zaczniesz korzystać z urządzenia, należy sprawdzić, czy wszystkie jego części są suche.
5 TABELA Z ZESTAWIENIEM PROGRAMÓW I TEMPERATUR PROGRAM REGULACJA TEMPERATURY TEMPERATURA (W PRZYBLIŻENIU) REGULACJA CZASU DOMYŚLNY CZAS SZCZEGÓŁY KOMENTARZ RICE/PASTA (RYŻ/MAKARON) RISOTTO (RISOTTO) PILAF (PILAW) JAM (PROGRAM DO PRZETWORÓW DOMOWYCH) BOIL (GOTOWANIE) STEW (DUSZENIE) FRY (SMAŻENIE) YOGHURT (JOGURT) REHEAT (PODGRZEWANIE) BAKE (PIECZENIE) STEAM (GOTOWANIE NA PARZE) KEEP WARM (FUNKCJA TRZYMANIA CIEPŁA) Nie 135 C Nie 0 min. Nie C 1- godz. 2 godz. Nie C 5-30 min. 30 min. Nie C 20 min godz. 1 godz. Nie C 5-59 min. 2 min. Nie 0±3 C 6-12 godz. 8 godz. Nie C 8-25 min. 25 min. Tak Nie C C 20 min. - 2 godz. 5 min. Nie 73± C Nie Brak 1. Funkcja opóźnionego startu do 2 godzin (10 min. - 2 godz), regulacja co 1 godz. lub co 10 minut. Czas programu zacznie być odliczany kiedy pozostanie 10 minut do końca gotowania. Program można wyłączyć w każdym momencie. 1. ), regulacja co 1 godzinę lub co 10 minut. Czas programu można regulować co 1 minutę, co 1 godzinę. Czas pracy jest odliczany na wyświetlaczu.. ), regulacja co 1 godz. Czas programu można regulować co 1 minutę, nie ma możliwości regulacji co 1 godzinę. Czas gotowania zaczyna być odliczany po zagotowaniu się wody, czterokrotny sygnał dźwiękowy.. Czas programu można regulować co 1 min. lub co 1 godz. Utrata wody podczas gotowania to mniej niż 30%.. Czas programu można regulować co 1 minutę. Czas programu można regulować co 10 minut. Nie ma funkcji opóźnionego startu. Czas można regulować co 1 min., nie ma możliwości regulacji co 1 godz. Poziom wody powinien sięgać oznaczenia,, wewnątrz misy.. Czas gotowania zaczyna być odliczany po zagotowaniu się wody, czterokrotny sygnał dźwiękowy. Włącza się automatycznie po zakończeniu programu (z wyłączeniem programu Yoghurt). Używając tego programu można przygotować różne rodzaje kasz, np. jęczmienną, gryczaną lub jaglaną. Program idealny do gotowania zup i duszenia. Dla programu nie ma funkcji opóźnionego startu. Podczas smażenia pokrywa urządzenia musi być otwarta. Dodatkowa funkcja - grill. Programu można używać do warzyw, mięs oraz ryb. 5
6 20 min RICE 3 Kasza gryczana 250 g kaszy gryczanej (2 miarki) 0, 5 litra wody łyżka masła 1łyżeczka soli 1. Odmierzyć 2 miarki kaszy, dokładnie wypłukać i umieścić w misie. Dolać wody i dosypać soli. Zamknąć urządzenie, ustawić program RICE i nacisnąć START.. Po zakończeniu gotowania dodać łyżkę masła i wymieszać. Kiedy program dobiegnie końca urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu. 6
7 Grysotto 5 min 8 min FRY RISOTTO 1. Do misy urządzenia wlać oliwę. Nacisnąć MENU i ustawić program FRY. Nacisnąć przycisk COOKING TIME i wybrać czas 8 minut. Nacisnąć przycisk START. Do misy włożyć cebulę i czosnek. Mieszać od czasu do czasu.. W połowie czasu programu dodać kaszę gryczaną i smażyć, mieszając co jakiś czas. Do misy wlać bulion i wymieszać. Zamknąć pokrywę. Nacisnąć przycisk MENU, ustawić program RISOTTO i nacisnąć przycisk START minut przed końcem programu do misy dodać masło oraz pokrojone w 2cm kawałki szparagi, wymieszać i ponownie zamknąć pokrywę. 8. 9. Gotowe grysotto doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane tartym parmezanem. 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, posiekane 150 g kaszy gryczanej 2 łyżki masła 500 ml bulionu warzywnego 1 pęczek zielonych szparagów sól i pieprz 7
8 Ryż do sushi 0 min RICE 2 miarki ryżu 2 miarki wody 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka soku z cytryny 0, 5 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1. Dokładnie wypłukać ryż pod bieżącą wodą. Wypłukany ryż wsypać do misy urządzenia. Dolać wody do poziomu odpowiadającego 2 miarkom ryżu. Podziałka znajduje się wewnątrz misy.. Zamknąć urządzenie, ustawić program RICE i nacisnąć START 5. Przygotować marynatę: do szklanki wlać ocet ryżowy, sok z cytryny, sos sojowy, dodać cukier i sól. Ryż na sushi gotuje się 0 minut. 10 minut przed końcem programu, na wyświetlaczu pokaże się odliczany czas. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM. Dodać marynatę i dokładnie wymieszać. Pozostawić ryż w funkcji KEEP WARM jeszcze przez 20 minut. 8
9 Rekomendowane przez Nasi Lemak czyli ryż po malezyjsku 10 min 30 min RICE 1. Ryż umieścić w misie. Mleczko kokosowe zmieszać z wodą. Wlać do ryżu. Jeśli trzeba należy dolać wody do poziomu odpowiadającego 2 miarkom ryżu. Podziałka znajduje się wewnątrz misy. Do ryżu dodać wszystkie przyprawy, zamieszać. Zamknąć urządzenie i ustawić program RICE. Nacisnąć START. Po ok. 15 minutach należy sprawdzić ryż. Jeśli jest już prawie miękki należy wyłączyć urządzenie i trzymać w nim ryż przez kolejne 10 minut. 2 miarki ryżu 1 miarka mleczka kokosowego 1 miarka wody ok. 2 cm imbiru 2 listki limonki lub 1 trawka cytrynowa 1 mały kawałek cynamonu 1 gwiazdka anyżu 6 ziarenek czarnego pieprzu 2 ziarna kardamonu 2 goździki 1 łyżeczka soli 9
10 5 min 1 min FRY, BOIL 2 Omlet z papryką i szynką parmeńską jajka 3 plastry szynki dojrzewającej 0, 5 czerwonej papryki 2 łyżki oliwy 2 łyżki natki pietruszki 1. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 5 minut. Do misy urządzenia wlać oliwę, usmażyć na niej pokrojoną szynkę i paprykę. Zalać roztrzepanymi jajkami, posypać natką pietruszki. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BOIL. Za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 9 minut. Nacisnąć przycisk START.. Kiedy program dobiegnie końca urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję KEEP WARM. 10
11 Omlet grzybek z wiśniami 1. Wiśnie wymieszać z dwiema łyżkami cukru i odstawić. Żółtka utrzeć z łyżką cukru na puszystą masę. Dodać mąkę i dokładnie połączyć.. Białka utrzeć ze szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć delikatnie ale dokładnie z żółtkami, tak by masa była wciąż puszysta. Za pomocą przycisku COOKING TIME wybrać czas 5 minut, nacisnąć START. Do misy urządzenia włożyć posłodzone wiśnie, smażyć, często mieszając. Równomiernie rozłożyć na dnie naczynia. Nacisnąć MENU i wybrać program BOIL. Ustawić czas na 10 minut. Wiśnie zalać masą jajeczną, zamknąć pokrywę i nacisnąć START. Gotowy omlet wyłożyć wiśniami do góry, posypany cukrem pudrem. 10. 15 min 15 min FRY BOIL jajka, osobno żółtka i białka szczypta soli 1 łyżka mąki 3 łyżki cukru pudru g wiśni, bez pestek (jeśli używamy mrożonych, ważne by dokładnie wyciekł nadmiar soku po rozmrożeniu) 2 11
12 zmyslowesmaki. pl 5 min 0 min FRY, BOIL 3 łyżki oliwy 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 2 marchewki pokrojone w talarki 2 ząbki czosnku drobno posiekane 2 listki laurowe ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka cukru świeża bazylia 700 ml płynnego przecieru pomidorowego 1 litr wody 120 ml ryżu łyżki śmietany sól, pieprz Zupa pomidorowa 1. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 10 minut. Do misy wlać oliwę, dodać cebulę, czosnek i marchewkę, podsmażyć mieszając od czasu do czasu. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 30 minut. Do podsmażonych warzyw dodać około 1 litra wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zamknąć pokrywę. Po 10 minutach wlać do wywaru przecier pomidorowy, dodać ryż i bazylię, przyprawić obficie solą i pieprzem, zamknąć pokrywę i kontynuować gotowanie do końca 30-minutowego programu. Po tym czasie otworzyć pokrywę i dodać cukier. Wymieszać kilka łyżek gorącej zupy ze śmietaną i taką mieszanką doprawiamy zupę. 12
13 Zupa 10 min 30 min BOIL, STEW ogórkowa 1. Wlać 2 l wody do misy i umieścić żeberka. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 25 minut. Zamknąć pokrywę i nacisnąć przycisk START. Po tym czasie umieścić w misie wszystkie warzywa oraz dodać sól, vegetę i nastawić program STEW na 20 minut.. Przed końcem dodać poszatkowane ogórki kiszone i nastawić jeszcze na 7 minut. Na koniec dodać 1 łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego. 2 l wody 30 dkg żeberek 2 pokrojone marchewki 1 pokrojona pietruszka 0, 5 pokrojonego selera 3 pokrojone ziemniaki 0, 5 pora 1 cebula cała kiszone ogórki starte na paski 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 1 łyżka śmietany 13
14 10 min 0 min FRY, STEW Kapuśniak 2 l wody 30 dkg żeberek 2 pokrojone marchewki 1 pokrojona pietruszka 0, 5 pokrojonego selera 3 pokrojone ziemniaki 0, 5 pora 1 cebula cała 0, 3 kg kapusty kiszonej 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 1 łyżka oliwy 1. Umieścić żeberka w misie, dodać oliwę. Nacisnąć MENU i ustawić program FRY, następnie nacisnąć COOKING TIME na 8 minut i nacisnąć START. Po tym czasie umieścić w misie wszystkie warzywa pokrojone w kostkę, dodać sól, vegetę, dolać wodę.. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program STEW. Na koniec dodać kapustę kiszoną i nastawić program STEW na 10 minut. 1
15 Żurek na grzybowym wywarze 1. Za pomocą przycisku MENU wybrać program FRY. W misie umieścić pokrojony w kostkę boczek i podsmażać mieszając minut przed końcem dodać cebulę i podsmażać razem z boczkiem. Do misy wlać wodę, dodać suszone grzyby, oczyszczoną włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie. Wycisnąć mięso z kiełbasy i uformować dłońmi pulpety. Umieścić pulpety na tacce do gotowania na parze. Tackę z pulpetami umieścić w urządzeniu. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program STEAM. Nacisnąć przycisk COOKING TIME i wybrać czas 20 minut. Zamknąć pokrywę i nacisnąć START. Po tym czasie zdjąć tackę. Do wywaru dodać zakwas. Nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 10 minut. Gdy urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję KEEP WARM, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić żurek solą, pieprzem oraz majerankiem. Odczekać 5 minut i odłączyć urządzenie od prądu. Gotową zupę podawać z pulpetami, jajkiem ugotowanym na twardo oraz kromką żytniego chleba za zakwasie. 20 min 5 min FRY STEAM BOIL 2 litry wody 50 g suszonych podgrzybków pęczek włoszczyzny 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 100 g wędzonego boczku 300 g białej kiełbasy surowej 2 cebule 500 ml zakwasu na żurek 3- ząbki czosnku sól, pieprz i majeranek do smaku 6 15
16 20 min 0 min BOIL 80 g suszonych prawdziwków 700 g włoszczyzny listek ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu sok z cytryny pieprz i sól Kluseczki: 250 g mąki pszennej razowej 100 ml wody 150 ml mleka 3 jajka 2 szczypty soli 16 6 Zupa grzybowa z kluseczkami 1. Wszystkie składniki na kluseczki wymieszać ze sobą przy pomocy miksera. Ciasto powinno przypominać gęste ciasto na naleśniki. Jeśli jest zbyt gęste dodać wody lub jeśli zbyt rzadkie odrobinę mąki. Wlać 1, 5 l wody do misy urządzenia i dodać 1 łyżeczkę soli. Zamknąć pokrywę i nacisnąć przycisk START.. Gdy woda się zagotuje włożyć do urządzenia tackę do gotowania na parze. Wylać na nią ciasto i rozetrzeć drewnianą łyżką. Kluseczki gotować aż wypłyną na powierzchnię wody. Kluseczki odcedzić na tacce do gotowania na parze. Przełożyć na osobny talerz i pozostawić do ostygnięcia. Wlać 2, 5 l wody do misy urządzenia i dodać do niej wypłukane grzyby, obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz przyprawy. Zupę przecedzić, doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Klarowny bulion grzybowy podawać z kluseczkami oraz grzybami pokrojonymi w paski.
17 Zupa 5 min 35 min FRY, BOIL minestrone 1. Za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 15 minut. Do misy urządzenia wlać oliwę, zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać kolejno pokrojoną paprykę, fasolkę oraz cukinię i smażyć. Pod koniec wymieszać, dodać przyprawy. Wlać 700 ml wody, zamknąć urządzenie.. Za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 20 minut. Nacisnąć przycisk START minut przed końcem dodać pomidory. Gotową zupę przyprawić do smaku, skropić oliwą. 2 łyżki oliwy 1 papryka 1 cukinia 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów garść fasolki szparagowej 1 liść laurowy ¼ łyżeczki kminku 700 ml wody sól, pieprz 17
18 zmyslowesmaki. pl 50 min FRY STEW 6 Meksykańska zupa chilli 00 g wołowiny, zmielonej 2 szklanki bulionu wołowego lub wody 2 3 szklanki czerwonego wina 2 duże cebule, pokrojone w kosteczkę ząbki czosnku, drobno posiekane 6 łyżek oliwy 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę 1 puszka (20 g) czerwonej fasoli, opłukanej 2 puszki (800 g) pomidorów krojonych po 1 łyżeczce chilli i kminu rzymskiego 2 liście laurowe pieprz czarny, sól 2 łyżeczki cukru Do misy urządzenia wlać 5 łyżek oliwy, nacisnąć przycisk MENU i ustawić program FRY, następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas 15 minut, odczekać minutę aż oliwa się nagrzeje i wrzucić cebulę pokrojoną w kosteczkę, ziarna kminu rzymskiego i pokrojoną zieloną paprykę, smażyć około minut, aż warzywa lekko zmiękną mieszając od czasu do czasu. Następnie do podsmażonej cebuli i papryki dodać zmielone mięso, smażyć mieszając od czasu do czasu około 10 minut, aż będzie brązowe, doprawić solą i pieprzem. Gdy program FRY dobiegnie końca, ponownie nacisnąć przycisk MENU i ustawić program STEW, następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas 35 minut, do misy urządzenia wlać bulion lub wodę, dodać odsączoną fasolę, czosnek, chilli, pomidory z puszki, bulion, wino, liście laurowe, ponownie doprawić pieprzem. Całość wymieszać, zamknąć pokrywę i kontynuować gotowanie do zakończenia programu.. Na koniec spróbować zupę i jeśli jest kwaśna dodać cukier. Podawać ze startym serem cheddar i kwaśną śmietaną (opcjonalnie).
19 zmyslowesmaki. pl Orientalna zupa z soczewicy 28 min FRY STEW 8 1. Do misy urządzenia wlać oliwę, nacisnąć przycisk MENU i ustawić program FRY, następnie nacisnąć COOKING TIME, ustawić czas 8 minut i wrzucić cebulę. Podsmażać mieszając od czasu do czasu, po minutach dodać imbir, marchewkę i przyprawy: curry, kolendrę, garam masala, chilli, kmin rzymski i kontynuować smażenie do zakończenia programu. Gdy program FRY dobiegnie końca, ponownie nacisnąć przycisk MENU i ustawić program STEW, następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas 20 minut, do podsmażonych warzyw dodać bulion lub wodę i soczewicę, zamknąć pokrywę urządzenia. Po 10 minutach dodać pokrojone pomidory wraz z sokiem oraz koncentrat i przeciśnięty przez praskę czosnek, obficie doprawić czarnym pieprzem.. Zupę podawać z kleksem jogurtu greckiego, posypaną świeżą kolendrą lub pietruszką. 2 3 szklanki suchej, czerwonej soczewicy 3, 5 szklanki bulionu lub wody 1 marchewka pokrojona w półplasterki 1 puszka (00 g) pomidorów, 2 duże cebule, pokrojone w kosteczkę łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku, zmiażdżone 3 łyżki oliwy 2, 5 cm świeżego imbiru, posiekanego (2 łyżki) po 2 łyżeczki: curry, kminu rzymskiego, mielonej kolendry, przyprawy garam masala 0, 5 łyżeczki chilli sól, pieprz czarny 19
20 10 min 25 min FRY, STEW 60 ml bulionu warzywnego 600 g cukinii pokrojonej w kostkę 1 średniej wielkości cebula pokrojona w plastry 1 ząbek czosnku, rozgnieciony 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany sól i pieprz Zupa krem z cukinii 1. Umieścić wszystkie warzywa w misie urządzenia. Nacisnąć MENU i ustawić program FRY, następnie nacisnąć COOKING TIME na 10 minut i nacisnąć START. Nie zamykając pokrywy, mieszać co jakiś czas. Dodać bulion oraz sól i pieprz do smaku.. Ustawić program STEW i COOKING TIME na 15 minut. Dla lepszej konsystencji zupy można ją zblendować i dodać 1 łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany. 20
21 zmyslowesmaki. pl Krem z marchewki z grzankami 1. Do misy urządzenia wlać oliwę, nacisnąć przycisk MENU i ustawić program FRY, następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas 20 minut, odczekać minutę aż oliwa się nagrzeje i wrzucić chleb pokrojony w kosteczkę, smażyć aż grzanki lekko się zrumienią około minut. Gotowe grzanki przełożyć do miseczki i odstawić. Do opróżnionej misy urządzenia wrzucić masło i poczekać aż się roztopi, dodać cebulę i podsmażać 5 minut aż lekko zmięknie, następnie wrzucić marchewkę, dodać imbir, cynamon, sól i pieprz, smażyć kolejne 10 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy program FRY dobiegnie końca, ponownie nacisnąć przycisk MENU i ustawić program STEW, następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas 5 minut, zamknąć pokrywę urządzenia.. Po 20 minutach dodać wodę lub bulion, ponownie zamknąć pokrywę i gotować do zakończenia programu. Na koniec zupę zmiksować za pomocą blendera na gładki krem i dodać śmietankę 30%, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem według uznania. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać więcej śmietanki lub wody. Podawać z wcześniej przygotowanymi grzankami. 1h 05 min FRY STEW Składniki na 1 litr zupy: 5 średnich marchewek, pokrojonych w plasterki 3 szklanki bulionu lub wody 1 średnia cebula, pokrojona w kosteczkę 3 łyżki masła 1, 5 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego 1 łyżeczka cynamonu 2 3 szklanki śmietanki 30% sól pieprz, świeżo zmielony 2 kromki pszennego chleba, pokrojone w kosteczkę 2 łyżki oliwy 5 21
22 15 min 35 min FRY STEW 1 łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku, posiekane 1 papryczka chilli, bez nasion, posiekana 2 cm imbiru, posiekanego 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona 25 g kolendry, posiekanej 2 łyżki czerwonej Tajskiej pasty curry 750 ml bulionu drobiowego 1 mała puszka (160ml) mleczka kokosowego 500 g słodkich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 2 filety z piersi z kurczaka, pokrojone w paski 1 sok z jednej limonki 1 łyżeczka cukru 0, 5 łyżeczki sosu rybnego 22 Tajska zupa z kurczakiem i słodkimi ziemniakami 1. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 5 minut. Do miski wlać 1 łyżkę oleju. Dodać czosnek, imbir, trawę cytrynową i pastę curry. Podsmażyć mieszając od czasu do czasu. Dodać bulion, mleko kokosowe i ziemniaki.. Po 20 minutach dodać do zupy kurczaka. Zamknąć pokrywę i kontynuować gotowanie do końca programu. Na koniec dodać sok z limonki, cukier i sos rybny.
23 Wiosenna zupa z rzodkiewek i szpinaku 1. Do misy urządzenia wlać bulion. Za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 30 minut. Po 5 minutach, gdy bulion zacznie się gotować, dodać ziemniaki.. 15 minut przed końcem dodać rzodkiewki pokrojone w plasterki oraz oczyszczony i pokrojony w paski szpinak. Śmietanę wymieszać z mąką i doprawić solą, dodać chochelkę ciepłej zupy, aby się nie zważyła. Wlać do misy przed końcem programu i wymieszać. Gotową zupę doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. 10 min 30 min BOIL 1 litr bulionu drobiowego 3- ziemniaki 1 pęczek rzodkiewki 200 g młodego szpinaku 1 pęczek koperku 200 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku 23
24 10 min 5 min FRY STEW Zupa a la Bolognese 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 2 marchewki, pokrojone w krążki 50 g selera naciowego, pokrojonego w krążki oliwa z oliwek 300 g mielonej wołowiny 2 puszki krojonych pomidorów 0, 5 kieliszka czerwonego wina 500 ml bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku 100 g makaronu spaghetti parmezan do posypania 1. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 15 minut. Do misy wlać 3 łyżki oliwy. Dodać cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy. W połowie czasu dodać wołowinę i dalej smażyć. Do misy z podsmażonymi warzywami i wołowiną dodać pomidory, wino, bulion 0, 5 łyżeczki soli i 3- szczypty pieprzu. Po 20 minutach dodać do zupy połamany na mniejsze kawałki makaron. Zupę podawać posypaną tartym parmezanem. 2
25 zmyslowesmaki. pl Makaron 5 min 3 min FRY, STEW z sosem bolognese 1. Do misy urządzenia wlać oliwę i wrzucić pokrojone: marchew, seler, pieczarki i mięso. Nacisnąć przycisk MENU i ustawić program FRY. Nacisnąć przycisk COOKING TIME i wybrać czas 13 minut. Smażyć przez 5 min, a następnie dodać przecier pomidorowy, krojone pomidory, czosnek, zioła i czerwone wino. Kontynuować program FRY przez kolejne 8 minut.. Dodać makaron, sól i wodę. Nacisnąć przycisk MENU, ustawić program STEW i czas na 30 minut. Podawać z serem parmezan. PORADA: W podanym przepisie zaleca się ułożenie makaronu na wierzchu składników tworzących sos i polanie wszystkiego wodą, która wchłonie się w całości podczas gotowania. Ilość użytej wody zależy od tego, czy makaron ma być al dente, czy bardziej miękki. 1 łyżka oliwy z oliwek 1 średniej wielkości cebula 1 średniej wielkości marchew 1 łodyga selera naciowego 70 g pieczarek, drobno pokrojonych 250 g mielonej chudej wołowiny 2 łyżki przecieru pomidorowego 00 g krojonych pomidorów z puszki 2 łyżeczki różnych ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony 250 g suchego makaronu penne 270 ml wody 90 ml czerwonego wina 25
26 zmyslowesmaki. pl 55 min FRY STEW BAKE 300 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę 300 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 0, 5 dużej cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, zmiażdżone duża szczypta gałki muszkatołowej 250 g makaronu pene 1 szklanka gęstej śmietany 18% 0, 5 szklanki startego sera żółtego 100 g sera mozzarella, w plastrach 2 łyżki oregano sól i pieprz 3 łyżki masła 2 szklanki wody 26 Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami 1. Do miski włożyć masło i cebulę, nacisnąć przycisk MENU i ustawić program FRY, następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas 15 minut. Po 5 minutach do cebuli dodać mięso, a po następnych 3 minutach pieczarki - obficie posypać czarnym pieprzem i wsypać 2 łyżki oregano. Mieszać od czasu do czasu. Na warzywa i mięso wsypać suchy makaron, dodać 500 ml wody wymieszanej z 0, 5 łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę, nacisnąć przycisk MENU i ustawić program STEW, następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas 20 minut. Po 10 minutach nacisnąć przycisk OFF.. Śmietanę wymieszać z czosnkiem, gałką muszkatołową, startym żółtym serem i pieprzem, dodać do makaronu, dokładnie wymieszać całość i zamknąć pokrywę. Ponownie nacisnąć MENU i ustawić program BAKE, następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas 20 minut, za pomocą przycisku TEMPERATURE ustawić 160 C minut przed końcem programu na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli i ponownie zamknąć pokrywę.
27 p. Elizę R. Makaron z pomidorami i oliwkami 1. Do misy urządzenia wlać oliwę, dodać cebulę i czosnek. Nacisnąć przycisk COOKING TIME i wybrać czas 5 minut. Dodać makaron wraz z pozostałymi składnikami i przyprawami. Zalać wodą. Wymieszać składniki.. Nacisnąć przycisk MENU, ustawić program STEW i czas 20 minut. 10 min 25 min FRY, STEW 1 średniej wielkości cukinia, pokrojona w kostkę garść czarnych oliwek (bez pestek) 100 g krojonych pomidorów z puszki 0, 5 pokrojonej średniej wielkości cebuli 1 ząbek czosnku, rozgnieciony 1 liść laurowy 250 g makaronu 630 ml wody sól do smaku 27
28 5 min 32 min FRY, STEW 3 Makaron w sosie pomidorowym z bakłażanem i serkiem kozim 150 g makaronu kokardki 2 łyżki oliwy 1 cebula 1 bakłażan 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów 2 łyżki miękkiego serka koziego 300 ml wody sól, pieprz 1. Następnie ustawić czas na 12 minut i nacisnąć przycisk START. Do misy urządzenia wlać oliwę, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodawać kolejno pokrojoną paprykę oraz bakłażana. Wymieszać, przyprawić. Dolać 300 ml wody oraz pomidory. Wrzuć surowy makaron, wymieszać. Zamknąć pokrywę.. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program STEW oraz za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 20 minut. Na koniec dodać ser i wymieszać. 28
29 p. Makaron ze szpinakiem i łososiem 1. Do misy wsypać makaron, dolać wody, posolić do smaku. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 20 minut. Szpinak dokładnie myć i ułożyć na tacce do gotowania na parze.. 5 minut przed końcem umieścić tacę ze szpinakiem w Multicookerze. Kiedy program dobiegnie końca urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM, wtedy do makaronu dodać szpinak, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojonego łososia oraz pieprz i sól. Zamknąć urządzenie i zostawić na 5 minut. Na koniec dodać jogurt i mieszać aż wszystko się dobrze połączy. 10 min 25 min STEW 00 g opakowanie szpinaku baby 100 g łososia wędzonego ząbek czosnku 250 g makaronu świderki 630 ml wody 150 g gęstego jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku 29
30 5 min 25 min STEW FRY 630 ml wody 250 g makaronu świderki lub innego ulubionego 500 g zielonych szparagów skórka otarta i sok z 0, 5 cytryny 100 g serka do kanapek ze szczypiorkiem sól i pieprz Makaron ze szparagami 1. Do misy urządzenia wlać 630 ml wody, dosypać łyżeczkę soli i wsypać makaron. W tym czasie odciąć ze szparagów zdrewniałe końce, a resztę pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć na tacce do gotowania na parze.. minuty przed końcem gotowania włożyć do urządzenia tackę do gotowania na parze i zamknąć pokrywę. Kiedy program dobiegnie końca, do makaronu dodać szparagi, serek i skórkę z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Na koniec przyprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. 30
31 p. Makaron 10 min 25 min STEW z brokułami i fetą 1. Brokuły dokładnie umyć i ułożyć na tacce do gotowania na parze. Na wierzch położyć tackę z brokułami. Kiedy program dobiegnie końca urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM, wtedy do makaronu dodać brokuły, pokrojony czosnek, pokrojoną w kostkę fetę oraz pieprz i sól. Wymieszać wszystko, zamknąć urządzenie i pozostawić na 5 minut. 00 g różyczek brokuła 135 g sera feta ząbek czosnku 250 g makaronu rurki 630 ml wody 150 g gęstego jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku 31
32 5 min 8 min 200 g ryżu arborio 250 g dyni Hokkaido 1 mała cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 3 łyżki parmezanu 500 ml bulionu sól i pieprz do smaku FRY, RISOTTO Risotto z dynią 1. Za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 8 minut. Do misy urządzenia wlać oliwę, zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę dynię. Wsypać ryż, wymieszać. Dolać ciepły bulion. Wymieszać. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program RISOTTO. Na minuty przed końcem otworzyć pokrywę, dodać masło i parmezan. Dodać sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać składniki. 32
33 zmyslowesmaki. pl Risotto z warzywami 10 min 50 min FRY, RISOTTO 1. Nacisnąć przycisk COOKING TIME i wybrać czas 10 minut. Do misy włożyć cebulę, paprykę, pieczarki i pomidory. Dodać ryż, groszek, szafran oraz bulion, zamknąć pokrywę. Nacisnąć przycisk MENU, ustawić program RISOTTO, a następnie nacisnąć przycisk START. 2 łyżki oliwy z oliwek 0, 5 małej cebuli, pokrojonej w piórka 0, 25 pokrojonej czerwonej papryki 0, 5 pokrojonej zielonej papryki 60 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 130 g pomidorów, pokrojonych 280 g ryżu długoziarnistego 360 ml bulionu 70 g mrożonego zielonego groszku szczypta szafranu 33
34 zmyslowesmaki. pl 12 min FRY 1 średnia czerwona papryka 0, 5 szklanki kukurydzy z puszki 0, 5 szklanki mrożonego groszku 0, 5 czerwonej cebuli, pokrojonej w kosteczkę 1 marchewka, pokrojona w półplasterki 6 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki świeża natka pietruszki 6 łyżek oliwy po 0, 5 łyżeczki słodkiej papryki, chilli, curry 1 szklanka kaszy kuskus 1, 5 szklanki wrzącej wody pieprz czarny, sól 3 Kuskus z warzywami 1. Do misy wlać 5 łyżek oliwy, włożyć pokrojoną paprykę, groszek, cebulę, marchewkę nacisnąć przycisk MENU i ustawić program FRY, następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas 12 minut, mieszać od czasu do czasu - warzywa powinny pozostać lekko twarde i chrupiące. Po 10 minutach do podsmażonych warzyw dodać paprykę w proszku, curry, chilli, czarny pieprz oraz kukurydzę i pomidroki koktajlowe, kontynuować smażenie do zakończenia programu. Gdy program dobiegnie końca wsypać do misy kasze kuskus, zalać osolonym wrzątkiem z dodatkiem 1 łyżki oliwy i zamknąć pokrywę urządzenia - zostawić na 3 minuty. Podawać danie posypane świeżą natką pietruszki.. PORADA: Tak przygotowany kuskus stanowi samodzielne danie, jednak może być też smacznym dodatkiem do pieczonego mięsa czy ryby. Po schłodzeniu i wymieszaniu z 2 łyżkami majonezu staje się doskonałą i pożywną sałatką podawaną na zimno.
35 zmyslowesmaki. pl Pilaw z chorizo i pomidorami 1. Następnie ustawić czas na 8 minut i nacisnąć przycisk START. Do misy urządzenia wlać oliwę, dodać cebulę, a gdy zmięknie i stanie się szklista wrzucić chorizo i smażyć aż zacznie puszczać tłuszcz. Dodać czosnek, paprykę i pomidory, wymieszać i poczekać do zakończenia programu FRY. Do chorizo, cebuli i pomidorów dodać ryż, bulion, sok z cytryny i liście laurowe.. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program PILAF, nacisnąć przycisk START i zamknąć pokrywę. Podawać posypane świeżą kolendrą. 5 min 8 min FRY, PILAF 1 łyżka oliwy 1 duża cebula, posiekana w kostkę 250 g baby chorizo (cienkie) ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku 00 g pomidorów z puszki 200 g ryżu basmati 600 ml bulionu drobiowego 3 łyżki soku z cytryny 2 liście laurowe garść świeżo posiekanej kolendry 35
36 zmyslowesmaki. pl 50 min FRY RISOTTO Ryż po grecku zapiekany z warzywami Pokrojone w kostkę: 2 średnie bakłażany 1 mała cukinia 1 średnia cebula czerwona, 1 czerwona papryka, 0, 5 szklanki ryżu basmati 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 1 szklanka przecieru z pomidorów w płynie 1 puszka pomidorów bez skórki 0, 5 szklanki wody 100 g sera feta, pokruszonego 15 czarnych oliwek, garść listków świeżej bazylii, posiekanych 6 łyżek oliwy pieprz czarny, sól Do misy urządzenia wlać 5 łyżek oliwy i wrzucić cebulę, nacisnąć przycisk MENU i ustawić program FRY, nacisnąć przycisk COOKING TIME i ustawić czas 12 minut, smażyć aż cebula lekko zmięknie około 6 minut, po tym czasie dodać pokrojony w kostkę bakłażan i czosnek, dokładnie wymieszać i kontynuować smażenie do zakończenia programu od czasu do czasu mieszając. Nacisnąć przycisk MENU i ustawić program RISOTTO, wcisnąć START. Do misy urządzenia wsypać ryż, dodać pokrojone w kostkę cukinię i paprykę, przecier, pomidory oraz wodę i łyżkę oliwy. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać całość i zamknąć pokrywę minut przed końcem programu otworzyć pokrywę urządzenia, posypać całość pokruszonym serem feta, oliwkami i bazylią, ponownie zamknąć pokrywę i kontynuować do zakończenia programu..
37 zmyslowesmaki. pl Kotlety 10 min 15 min FRY schabowe 1. Schab rozbić cienko tłuczkiem. Przygotować 3 płytkie miski: w jednej wymieszać mąkę z przyprawami, w drugiej roztrzepane widelcem jajko, w trzeciej bułkę tartą. Do misy urządzenia wlać oliwę.. Nacisnąć przycisk COOKING TIME i ustawić czas na 15 minut. Maczać mięso w mące z przyprawami, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć kotlety przez 3-6 minut z każdej strony. 5 łyżek oliwy z oliwek plastry schabu bez kości bułka tarta mąka 1 jajko sól i pieprz do smaku 37
38 10 min 1 h 50 min BOIL, STEW Gołąbki 1 główka kapusty 1 kg mięsa mielonego 2 cebule 300 g ryżu 1 marchewka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru sól i przyprawy do smaku 1. Liście kapusty umieścić w misie, zalać wodą. Nacisnąć przycisk MENU i ustawić program BOIL. Nacisnąć przycisk COOKING TIME i ustawić czas na 10 minut. Po upływie tego czasu odłączyć urządzenie i pozostawić do ostygnięcia. Do mielonego mięsa dodać przyprawy, posiekaną cebulę i surowy ryż, dokładnie wymieszać.. Z masy ulepić kulki i umieścić na liściu kapusty, a następnie zawinąć. Pokrojoną marchew i cebulę umieścić w misie. Nacisnąć przycisk MENU, ustawić program STEW i czas na 1 godzinę i 0 minut. Po 10 minutach dodać wodę, cukier, sól i pieprz. W sosie umieścić gołąbki. Dodać koncentrat pomidorowy. 38
39 Klopsiki w sosie koperkowym 1. Bułkę tartą zalać mlekiem, odczekać chwilę i dodać wraz z natką pietruszki do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Do misy urządzenia wlać wodę, dodać włoszczyznę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Nacisnąć przycisk COOKING TIME i wybrać czas 15 minut. Po tym czasie umieścić w misie klopsiki. Na tacce do gotowania na parze ułożyć ziemniaki i fasolkę. Nacisnąć przycisk MENU i ustawić program STEAM. Gdy program się skończy, wyjąć klopsiki i warzywa. Do wywaru dodać śmietankę rozmieszaną z mąką ziemniaczaną oraz koperek. W razie konieczności doprawić do smaku. W tym czasie urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję KEEP WARM. Odczekać 5 minut zanim sos zgęstnieje, a następnie odłączyć urządzenie od prądu. 10 min 35 min BOIL, STEAM 250 g mięsa mielonego 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki mleka pęczek włoszczyzny 700 ml wody liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 100 ml śmietanki kremówki 2 łyżki koperku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej garść zielonej fasoli szparagowej 500 g młodych ziemniaków sól, pieprz 39
40 zmyslowesmaki. pl 0 min FRY 00 g mięsa mielonego wołowowieprzowego 1 szklanka bulionu wołowego lub wody 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki oliwy 1 średnia czerwona papryka 1 puszka (20 g) czerwonej fasoli, osączonej i opłukanej 0, 5 puszki (150 g) osączonej kukurydzy 1 puszka (00 g) pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego po 1 łyżeczce: chilli, słodkiej papryki, mielonego kminu rzymskiego, majeranku pieprz czarny, sól 0 Chilli con carne 1. Do misy urządzenia wlać oliwę, nacisnąć przycisk MENU i ustawić program FRY, następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas 0 minut, odczekać minutę aż oliwa się nagrzeje i wrzucić cebulę pokrojoną w kosteczkę, smażyć około minut. Do podsmażonej cebuli dodać czosnek, kmin rzymski, słodką paprykę, chilli, paprykę pokrojoną w kostkę, dokładnie wymieszać i smażyć kolejne 5 minut od czasu, do czasu mieszając. Następnie do podsmażonej cebuli i papryki dodać zmielone mięso, smażyć mieszając od czasu do czasu około 10 minut. Po tym czasie do misy urządzenia wlać bulion lub wodę, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, majeranek i całośc dokładnie wymieszać. 5 minut przed końcem programu dodać fasolę i kukurydzę, spróbować i doprawić według uznania solą i pieprzem. Podawać z kleksem kwaśnej gęstej śmietany i nachos.. Do podania: 100 g nachos łyżki gęstej, kwasnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego typu greckiego
41 Gulasz z indyka z ziemniaczkami na parze 1. Mięso pokroić w dużą kostkę, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, oprószyć mąką pszenną. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY oraz za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 15 minut. Do misy urządzenia wlać oliwę, usmażyć na złoto indyka. Dodać cebulę oraz kolejno pokrojoną fasolkę, paprykę i cukinię, przyprawić solą i pieprzem.. Następnie wlać 250 ml wody i zamknąć pokrywę. Na tacce do gotowania na parze ułożyć ziemniaki. Ewentualnie można dołożyć ziemniaki w całości do duszonego mięsa. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program STEW oraz za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 30 minut. Podając gotowe danie polać ziemniaki mięsnym sosem. 10 min 5 min FRY, STEW 200 g cukinii 150 g fasolki szparagowej 1 żółta papryka 1 cebula 00 g piersi indyka 1 łyżka mąki pszennej świeży tymianek 2 łyżki oliwy 0, 5 kg młodych ziemniaków sól, pieprz 500 ml wody 1
42 p. 10 min 1 h FRY, STEW 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki mąki pszennej 30 g masła 1 duża cebula drobno pokrojona 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie paski 250 g grzybów, pokrojonych w paski 1 ząbek czosnku, rozgnieciony 375 ml bulionu drobiowego sól i pieprz łyżki śmietany (opcjonalnie) Potrawka z kurczaka i grzybów 1. Kurczaka oprószyć mąką, umieścić go wraz z masłem w misie urządzenia. Przez 10 minut smażyć kurczaka na złocisto-brązowy kolor.. Dodać cebulę, seler i smażyć przez pozostałe 5 minut do miękkości. Dodać grzyby i czosnek, wlać bulion, wszystko wymieszać i doprawić do smaku. Nacisnąć przycisk MENU, wybrać program STEW. Nacisnąć przycisk COOKING TIME i ustawić czas na 1 godz. Po zakończeniu gotowania, bezpośrednio przed podaniem, mieszając, dodać śmietanę. 2
43 zmyslowesmaki. pl Kieszonki faszerowane suszonymi pomidorami w sosie serowym 7 min FRY STEW 3 1. Oczyszczone filety z kurczaka naciąć głęboko ostrym nożem, nie przecinając mięsa do końca, w taki sposób aby utworzyła się kieszonka. Mięso z wierzchu posolić i popieprzyć, w środku natrzeć tymiankiem i nadziać suszonymi pomidorami i camembertem. Na koniec spiąć wykałaczkami. Nacisnąć przycisk MENU i ustawić program FRY, następnie nacisnąć COOKING TIME, ustawić czas 12 minut, wcisnąć przycisk START. Do misy urządzenia wrzucić masło, poczekać aż się rozpuści, ułożyć na nim kieszonki i smażyć na złoto, odwracając po 6 minutach na drugą stronę.. Gdy program FRY dobiegnie końca do misy urządzenia wlać wodę i wino, dodać czosnek. Na sitku do gotowania na parze ułożyć ziemniaki, zamknąć pokrywę. Nacisnąć przycisk MENU i ustawić program STEW, następnie nacisnąć COOKING TIME, ustawić czas 35 minut, wcisnąć przycisk START. Po 15 minutach do misy urządzenia wlać śmietankę, do ziemniaków dołożyć brokuły, do sosu dodać ulubione sery i zamieszać. Ponownie zamknąć pokrywę i kontynuować gotowanie. Przed podaniem usunąć wykałaczki, podawać z ziemniakami i brokułami polane sosem serowym. 500 g filetów z piersi kurczaka 50 g sera camembert, pokrojonego 5 łyżek pomidorów suszonych, 1 łyżka tymianku, sól, pieprz łyżki masła 1 ząbek czosnku, zmiażdżony niepełna szklanka wody 0, 5 szklanki białego, wytrwanego wina 0, 5 szklanki śmietanki 30% 150 g dowolnych serów (np. cheddar, mascarpone, z niebieską pleśnią) 00 g ziemniaków, pokrojonych na ósemki 200 g mrożonych brokułów 3
44 zmyslowesmaki. pl 28 min BAKE FRY Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej 600 g filetów z piersi kurczaka 100 g sera mozzarella, pokrojonego w słupki 100 g szynki parmeńskiej lub chudego boczku w cienkich plastrach. garść świeżych listków bazylii, posiekanych sól pieprz czarny, świeżo zmielony łyżki oleju 1. Mięso podzielić na części, rozbić tłuczkiem na cienkie plastry, każdy posolić i obficie popieprzyć, na środku ułożyć mozzarellę, posypać bazylią i zawinąć w roladę spinająć boki wykałaczką. Każdą roladę owinąć szczelnie plastrami szynki lub boczku i ułożyć łączeniem do dołu w misie urządzenia. Do misy urządzenia wlać olej, nacisnąć przycisk MENU i ustawić program BAKE, następnie nacisnąć COOKING TIME, ustawić czas 20 minut i za pomocą przycisku TEMPERATURE wybrać 150 C. Zamknąć pokrywę, po 5 minutach obrócić roladki, aby równomiernie się piekły.. Po 10 minutach nacisnąć przycisk OFF i otworzyć pokrywę. Za pomocą przycisku MENU wybrać program FRY i czas 8 minut, nacisnąć START. Smażyć roladki z każdej strony aż szynka mocno się zrumieni. Przed podaniem usunąć wykałaczki, przekroić roladki na połówki i podawać z puree ziemniaczanym i sałatą z pomidorkami koktajlowymi skropioną oliwą i octem balsamicznym.
Nie zwykłam pisać na blogu recenzji i raczej nadal nie mam w zamiarach tego robić. Jednakże, postanowiłam podzielić się z Wami informacjami o fajnych książkach kucharskich. Często w mailach piszecie do mnie z zapytaniami, czy istnieją pozycje typu "wegetarianizm / weganizm w tydzień" albo "weganizm dla początkujących". Otóż na pewno na Polskim rynku znajdziecie, coś w podobnych klimatach, ale powiem Wam jedno, te książki nie będą warte swojej ceny i o wiele lepiej kupić coś nie dość, że bardziej praktycznego... to piękniejszego!
Po pierwsze, zobaczycie, że jestem wzrokowcem. Dla mnie książka kucharska oprócz tego, że powinna zawierać fantastyczne przepisy, to po prostu musi być pięknie ilustrowana. Tak, jestem z tych, które kupują książki po okładkach, albo raczej zdjęciach w środku. Na szczęście w wielu z nich dobre przepisy i piękne zdjęcia potraw idą w parze.
Po drugie, większość książek jakie posiadam są anglojęzyczne. Tak już wyszło. Czekam na książkę Jadłonomii i swoją;)
Po trzecie, co może Was zaskoczyć, w całej swojej obszernej kolekcji tylko 3 książki są 100% wegańskie. Reszta to książki wegetariańske, a nawet takie z tradycyjną kuchnią, ale na prawdę warte posiadania.
W najbliższym czasie chciałabym zakupić Veganomicon, gdyż mam tylko w wersji pdf, a to zupełnie nieporęczna sprawa, jak również Isa Does It, obie autorstwa Isy Chandra Moskowitz. Zawsze jednak znajduje jakieś inne książki, które chce kupić już i teraz.
1. Tania książka.
Na pewno i w Waszym mieście są sklepy tzw "tanie książki". Warto tam zaglądać. Oto co mnie udało się kiedyś upolować.
Dania Jarskie wielka księga kucharska. Kupiłam ją bardzo dawno temu, nie dziwiłabym się jakby to był 2005 rok. Książka jest wyładowana fajniejszymi i mniej ciekawymi przepisami. Ale co w niej istotnego to obszerny wstęp o tym, czym jest dieta wegetariańska i wegańska. Następnie książka zawiera sporo ilustrowanych zestawiań produktów spożywczych zawierających węglowodany czy błonnik, zawiera również informacje jak łączyć białka. Książka idealna dla kogoś, kto powoli wdraża się w wegetarianizm.
Szkopół polega na tym, że nie mam zielonego pojęcia, czy dostępne jest, gdzieś jeszcze polskie wydanie. O dziwo trafiłam na ten tytuł w oryginalnej wersji angielskiej, ale polecam poszukać.
Dieta dla alergików, to książka którą kupiłam dość spontanicznie. Również spory wstęp o alergiach pokarmowy, a następne niedużo, lecz ciekawych przepisów min na bezglutenowe, wegańskie, słodkie wypieki
2. Wegańskie słodkości
Dwie z trzech wegańskich książek jakie posiadam i całe poświęcone wypiekom.
Vegan pie in the sky to taki must have. Bardzo słodka i poręczna książeczka pełna przepisów na totalne smakowitości.
The Vegan Boulangerie to skarbnica wegańskich odpowiedników francuskich słodkości. O dziwo nie znajdziecie tam przepisu na tarte tatin, ale za to makaroniki wegańskie bardzo zachęcają swoją recepturą.
3. Miejsce z sercem
Trzecia 100% wegańska książka w mojej kolekcji to Plum. To nie tylko książka kucharska, ale krótka historia jednego z amerykańskich wegańskich bistro. Takie też jest menu, bardzo lunchowe i proste. Każdy znajdzie tam coś dla siebie. Oczywiście oczarowana jestem nie tylko zdjęciami, ale i opowieścią o miejscu, które łączy ludzi różnych kolorów skóry, w różnym wieku i jeszcze bardziej zróżnicowanymi preferencjami kulinarnymi, którzy mimo to lubią i wybierają bistro Plum by spędzić czas z bliskimi. Marzenie!
6. Angielski wegetarianizm, a polska rzeczywistość;)
Kuchnia wegetariańska. Nicola Graimes napisała piękną książkę z przepisami kuchni wegetariańskiej i chwała wydawnictwu G+J za wydanie tej książki w języku polskim. Jak widać jest to jedna z nielicznych książek jakie posiadam, które przetłumaczone są na polski. Totalnie się nią zachwyciłam.
Myślę, że jest to książka dla bardziej zaawansowanych kucharzy. Składniki używane przez autorkę nie zawsze są łatwo dostępne lub znane. Mimo to książka zaskakuje, bo kto spodziewa się np. curry z arbuza?
5. Moja osobista biblia.
Vegetables from an Italian Garden . Książka warta każdych pieniędzy, jeśli (odpukać) w moim mieszkaniu rozszalałby się pożar, albo atak zombie, to kota i tę książkę ratowałabym jako pierwsze. Nazywam tę książkę biblią, bo jest tam wszystko co dla mnie w książce kucharskiej najważniejsze: piękne zdjęcia, cudowne przepisy, mądrość i logika. Książka podzielona jest na 4 rozdziały odpowiadające porom roku. Jak łatwo się domyślić jest idealną podpowiedzią, co w danym okresie się zbiera i jada. Kuchnia włoska ma to do siebie, że w tak naturalny sposób jest sezonowa, świeża i zdrowa. Książka nie jest wegańska, ani nawet wegetariańska! Mimo wszystko takie przepisy stanowią w niej większość. Oglądając ją, a przyznam robię to często i rytualnie, myślami przenoszę się do pięknego ogrodu, gdzie cudne jakościowo warzywa są na wyciągnięciu ręki.
Zresztą trzeba dodać, że każda książka od wydawnictwa PHAIDON to swego rodzaju małe dzieło sztuki.
6. Zielona kuchnia
The Green Kitchen Piękna książka wegetariańska autorów znanego i lubianego bloga Green Kitchen Stories. Bardzo rodzinna i ciepła. Cała doza fantastycznych przepisów na posiłki ciepłe, zimne, śniadania czy pikniki. W książce oprócz przepisów, które można znaleźć na blogu jest kilka wcześniej nie publikowanych rodzynków. Czytając i oglądając czuć, że książka stworzona przez ludzi z pasją.
7. Wegetariański mistrz
PLENTY Yotam Ottolenghi izraelski kucharz mieszkający w Londynie. Jest szefem kuchni oraz pisywał do The Guardian's Weekend Saturday magazine. Przeglądając tę totalnie cudowną książkę, trudno domyślić się tego, że... sam Yotam nie jest wegetarianinem! Mimo to przez książkę i potrawy jakie prezentuje nam w niej kucharz, czuć należyty szacunek, jakim darzy Yotam warzywa i kuchnie wegetariańską. Wyczuć można też kucharski profesjonalizm. Taka książka, bardziej taka kuchnia, to dowód na to jak roślinne potrawy mogą być piękne, kolorowe, ale i wykwintne lub nawet dekadenckie. Jego kolejna dostępna książką to JERUSALEM . Jak dla mnie pozycje, które powinny znaleźć się na półce każdego zwolennika i pasjonata wege gotowania.
8. Daleka podróż
Veggiestan. Mój ostatni, absolutnie trafiony zakup. Sally Butcher napisała książkę pełną wegetariańskich przepisów prosto z dalekiego "bliskiego wschodu". Oglądając książkę ma się wrażenie, że poznaje się całą kulturę krajów wspomnianych w książce. Zdjęcia sprawiają, że czytelnik czuje zapach nie znanych mu przypraw i czuje zgiełk gorących ulic, odwiedza dalekie krainy. Przepisy (ma się wrażenie) są bardzo domowe, książka okraszona jest opowieściami i historiami nawiązującymi do religii i kultury konkretnego regionu. Z takiej książki można się wiele nauczyć. Najważniejsze, że autorce udało się porwać czytelnika do odległej kuchni, zabrać go na piękną, pyszną, odjechaną podróż. Kulinarna wycieczka życia w własnej kuchni, czy tak można? Można!
9. Apetyczna i idealna
Sophie Dahle napisała książkę kucharską idealną Na Każdą Porę Nie jest to książka wegetariańska i jest w niej sporo mięsnych dań między, którymi można uraczyć takie perełki jak wegetariańska lazania, czy tofu w postaci znanej nam tofucznicy. Książka podzielona jest na rozdziały odpowiadające porom roku oraz podrozdziały dotyczące kolejno śniadań, obiadów i kolacji. Co mnie w tej książce urzekło? Nie tylko moc inspiracji, które (jak zawsze podkreślam) czerpać można również z nie do końca wege dań. Kocham tę książkę za urok i treść. Pani Dahl to cudowna pisarka, jej wstępy do rozdziałów i potraw pełne są zabawnych anegdotek, dowcipu i ciepła. Uwielbiam przeglądać tę książkę i wracam do niej stale. Myślę w tedy, że jeśli kiedyś chciałabym wydać książkę z autorskimi przepisami, taką właśnie powinna mieć formę, pełną ciepła, pomysłu i magicznego uroku.
10. Wyszperane starocie
Jedną z książek, które bardzo chciałabym mieć w posiadaniu to Kucharz jarski czyli jak przyrządzać zarówno potrawy smaczne i zdrowe jak i tanie i wykwintne z 1901 roku, albo Nowa ilustrowana jarska kuchnia z 1913. Niestety, znalezienie takowej graniczy z cudem, a i cena w granicach 200zł odstrasza. Dlatego zachęcam do szperania w babcinych regałach i na strychach bo, a nóż takie cudo znajdziecie!
Fanie kolekcjonować stare wydawnictwa kucharskie. Ostatnio (wczoraj) dorwałam malutką książeczkę z 1988r Kuchnia Jarska autorstwa Anny Dernałowicz, na prawdę urocza książeczka z ciekawymi przepisami min. na budyń z zielonego groszku!
11. Nie do końca kucharska.
Są i takie książki, które o prócz przepisów noszą w sobie dużą dawkę sztuki. Są i takie, w których na marne szukać jakiejkolwiek receptury na danie. Takie książki ilustrowane są rysunkiem nie zdjęciem, pełne są pomysłu, humoru, czasem ironii.
Przeglądając książkę Book of Brock trudno domyślić się, że jest to książka o... piwie! Ale ogląda się ja z zapartym tchem, a drobiazgowe rysunki nie pozwalają oderwać od siebie wzroku.
Książki autorstwa Agaty Królak Ciasta, ciastka i takie tam Z działki, z lasu i takie tam to książki kucharskie, lecz nie byle jakie. Są ręcznie ilustrowane, specyficznymi zabawnymi rysunkami. Jej książki są po prostu pyszne i nie da się ich nie lubić.
Bo przecież czasem trzeba nakarmić oko.
O książkach mogłabym pisać wiele i mogłabym opisać, każdą z osobna jaką posiadam. Ale zajęłoby mi to zbyt wiele czasu!
W każdej znajdę coś, co uwielbiam i doceniam. Są takie pozycje, w których podziwiam głównie zdjęcia, albo i takie, gdzie interesujących mnie przepisów znajdę dosłownie parę. Mimo to uwielbiam otaczać się książkami o jedzeniu.
Z całego serca polecam książki wydawnictwa PHAIDON, są warte każdej wydanej złotówki.
Może niebawem, znowu coś napiszę o zakupionych, podarowanych lub znalezionych książkach kucharskich. Kto wie:)